HTML

Obsession

All about my obsessions. Feltárok mindent hobbijaimról, kedvenceimről, minden, ami a napjaimban érdekel. ^^

Címkék

amerikai (1) birman (1) cassandra (1) exotic (1) görbefülű (1) kitty (1) lógófülű (1) macska (4) skót (1)

Japán csonkafarkú macska

2011.07.23. 22:35 Lora Kay

Mint egy jól nevelt kutya.

Ha már ekkora a Japán iránti szeretetem és tiszteletem, nem hagyhatom ki, hogy az elsők közt ne említsem ezt a fajtát, a japán csonkafarkút (japanese bobtail cat).

A fajta nagy tiszteletet övez Japánban, hiszen róla mintázták az integető cicát, ami ma már hatalmas kultusz Japán szerte és az egész világon. Ez a kis figura, vagy szobor pedig a jó szerencsének a jelképe. De nem csak ez köthető a csonkafarkúhoz, hanem a Hello Kitty cica is, mert bizony ebből a macskából alakult ki végül a híres Kitty arc. ^^ Több hiedelem is köthető hozzá továbbá és rengeteg japán festményen ábrázolják.

A japán csonkafarkú macska közepes méretű, nyúlánk, karcsú és elegáns, ugyanakkor erős izomzatú. A lábai erősek és karcsúak, a mancsai oválisak. A farka kissé bogos és görbült, nem lehet hosszabb 8 cm-nél. A rövid szőrű változatnál a szőrzet a farkon picit hosszabb, mint a testen, és mind a rövid, mind a félhosszú szőrű változatnál pom-pom benyomást kelt.

Legfontosabb fajtajegyeit - azt, hogy mellső lábai jóval rövidebbek, mint a hátulsók, továbbá furcsa, pamacsszerű, csonka farkát - azokon az ezeréves festményeken is felfedezhetjük, amelyek akkoriban készültek, amikor az első példányok Kínán és Koreán át eljutottak Japánba.

A japán csonkafarkú macskára jellemző még a bundáján egymástól élesen elütő foltokban megjelenő színe: a fehér, a fekete és a vörös. Japánban Mi-Ke a különleges cica neve. Arról nevezetes, hogy - akár egy jól nevelt kutya - gyakran felemeli egyik mellső lábát, és így "kér", illetve "köszön". (integető cica = Maneki Neko)

Intelligens, barátságos, hűséges cica. A legtöbb macskától eltérően szeret úszni, és kutya módjára apportírozni. Gyakran hallatja hangját, de ennek ellenére egyáltalán nem hangos, inkább azt mondhatnánk, hogy nagy "szókinccsel" rendelkezik. Élelmezése meglehetősen bonyolult feladat: kizárólag halat eszik! A hideg időjárásra is módfelett érzékeny. Tartása nem egyszerű, de egy nem mindennapi macskának ennyi kijár!

(forrás: haziallat.hu)

Nagyon különleges macska, az biztos. De nekem nagyon tetszik, mind külsőleg, mind a személyisége alapján. ^^ A külseje engem egy picit a kutyákra emlékeztet :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://loralife.blog.hu/api/trackback/id/tr73092435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása