HTML

Obsession

All about my obsessions. Feltárok mindent hobbijaimról, kedvenceimről, minden, ami a napjaimban érdekel. ^^

Címkék

amerikai (1) birman (1) cassandra (1) exotic (1) görbefülű (1) kitty (1) lógófülű (1) macska (4) skót (1)

Birman (burma) macska

2011.07.23. 22:18 Lora Kay

Burmai szent templommacska.

Én azt a feltevést hallottam, miszerint az első fajokat Burmából vitték át hajón Franciaországba és így terjedt el Európában. De rengeteg történet van arra, hogyan alakult ki ez a macskafaj. Például van egy történet, miszerint templomban éltek a macskák papokkal, de megtámadták őket és mikor haldoklott az egyik pap, Tsun-Kyan-Kse istennő szobrára nézett, mikor odaugrott egy macska, aki szintén ránézett a szoborra, mire a szemei kék színűvé váltak, a pofája, fülei, lábai és farka pedig sötétebb árnyalatúvá váltak.

Mára ez a macska lett az egyik legnépszerűbb macskafajta.
Csak sziámi mintázatú birman létezik. Emiatt a számi faktor miatt az eredeti szín csak az extremitásokon jelenik meg. A szőrzet többi része halvány árnyalatú. A faj egyik nagyon fontos és szembetűnő jellegzetessége a mancsa, melyet előszeretettel neveznek „kesztyűnek”. A fajta selymes bundája a testén félhosszú-hosszú, pofája és aljszőrzete rövid, a hidegebb éghajlaton pedig vastagabb gallér a jellemző. Arányos , közepes méretű, enyhén hosszított testfelépítésű. Viszonylag rövidek a lábai, mancsai kerek formájúak. Bozontos és tömött farka közepes hosszúságú. A hím egyedek szembetűnően erőteljesebb, robosztusabb megjelenésűek, mint a nőstények.
Meglehetősen hosszú szőre ellenére kevés törődést igényel a bundája, mivel nem jellemző, hogy gubancolódna.

A birman könnyen nevezhető jelleme alapján magának valónak. Bár szeret emberek közelében lenni, mégsem az az ölben ülő macska, nem szereti a nyüzsgést, ha zaklatják, bosszantják, esetleg kergetik. Rendkívül érzékeny típus, könnyen megsértődik. Nagyon csöndes, általában nem nyávogásával, hanem testbeszédével, puszta tekintetével sugalmazza, hogy mit is szeretne. Szeret elhúzódni, visszavonulni, ezért biztosítsunk számára egy nyugodt és csendes helyet a lakásban. Habár nem egy aktív, játékos jellem, olykor rá lehet venni egy kis szórakozásra is, de erős karakterét bizonyítja, hogy a játékban csak akkor hajlandó részt venni, ha éppen úgy tartja kedve.

(forrás: amacska.hu)

Szerintem gyönyörű, ezt majd a képek alapján ti is láthatjátok. Az egyik leggyönyörűbb macskafajta, ami létezik. ^^

Szólj hozzá!

Címkék: macska birman

A bejegyzés trackback címe:

https://loralife.blog.hu/api/trackback/id/tr133092409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása